Omtalt i Finansavisen

Teknologiselskapet Apias satser på nye ladekabler som ruster mobilen for hackerangrep. Med på laget har de fått med seg seriegründer, og mannen bak Autostore-suksessen, Jakob Hatteland.

Det lille teknologiselskapet Apias fra Karmøy lanserte sin første smartkabel i 2019.

Smartkabelen hindrer overlading av telefonen, og gjør at kretsen mellom batteriet og ladepunktet brytes når telefonen er fulladet. Resultatet er bedre levetid for batteriet i mobilene, samtidig som at risikoen for brann blir redusert.

I en periode med store geopolitiske spenninger og den økende digitaliseringen i samfunnet har derimot gitt liv til nye muligheter for teknologiselskapet.

– I fjor leste vi om problematikken rundt ladekapring, eller «juice jacking», forteller Apias-gründer Tor Ivar Rossebø Våge.

Sikkerhetskabel

– Det som overrasket oss mest, er hvor utrolig vanskelig det er å lage smartkabler som forhindrer dette, både med tanke på kvalitet og mangfoldet av USB-koblinger og lademetoder, forteller Apiasgründeren.

«Juice jacking» er en hackermetode der motparten manipulerer ladepunkter på offentlige steder, som på kjøpesentre og flyplasser, slik at de får tilgang til din mobil eller PC når du kobler til USB-porten.

Ifølge Våge er maskinvaren for dette er lett tilgjengelig, billig, samtidig som det ikke kreves særlig kompetanse for å tukle med ladepunktet. Når man da kobler seg til risikerer man at personen på den andre siden kan speileskjermen din og se hva du gjør, samt få innsyn i filene som ligger på enheten.

– Det finnes lignende løsninger som kalles for datablokkere, men den fungerer bare med vanlig USB av den gamle typen, mens vi også har løsninger for USB-C, forklarer Våge.

Utfordringen med datablokkere er at strømuttaket vil bli begrenset med en halv ampere og fem volt, altså 2,5 watt. Til sammenligning lader en iPhone med 20 watt, så ladingen vil da gå utrolig tregt.

Les hele artikkelen på www.finansavisen.no

Ladekabelen som sikrer deg mot datainnbrudd ved offentlig lading

Ved lading i offentlige ladepunkt kan en ukjent person ha tilgang til både mobilen og all dataen din.

Smart ladekabel med sirkulærlading for butikk og bedrift

Har du et nettbrett i butikken som står konstant tilkoblet lading? Denne ladekabelen forlenge batterilevetiden.